Forums

Post has published by Poojael
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Participant

Witam, temat odnośnie mechaniki gry.

Jak wiadomo, w Tibii mamy nie małe pole do popisu jeśli chodzi o mechanikę. Z tego co sam znam są to:

• użycie itemu na obiekcie : liny na rope place, łopaty na stone pile (2 najbardziej podstawowe) ,  użycie kilofu na głazie (np w Jakundaf czy Naginata Quest)
    • użycie itemu na teksturze (chyba tak to można nazwać) : wtedy, gdy kopiemy łopatą w ziemi i pojawia się dziura, lub kilofem,
    • użycie itemu na itemie : dające kombinacje itemów np star herb na antlers
    • stanięcie na polu powodujące teleportacje
    • stanięcie na polu powodujące teleportacje gdy jest spełniony wymóg itemu na obiekcie : np podczas Paradox Tower Quest
    • stanięcie na polu powodujące zmianę obiektu (można chyba to tak nazwać) : Podczas wykonywania Paradox Tower Quest (stajemy na ściętej trawie która przemienia głaz w schody)
    • stanięcie na polu powodujące powstanie itemu gdy jest spełniony wymóg itemów na obiekcie : Podczas HOTA Quest
    • użycie dźwigni powodujące teleportację : dosyć częste obecnie
    • użycie dźwigni zwalniające przeszkodę : np kamienie na Behemoth Quest, Magic Walle na Ghostland czy Magic Walle na Serpentine Tower
    • Przechodzenie przez ściany lub chodzenie po lawie : podczas HOTA Quest

To lista na chwilę obecną, co wyciągnąłem na szybko z głowy. Może znacie (bankowo, bo ja na pewno coś przeoczyłem) jakie mechaniki jeszcze zostały zastosowane. Poznanie mechanik może być  ważną kwestią odnośnie rozwiązania tajemnic.

• Keymaster

Za wszystkie mechaniki odpowiadają skrypty. Każda mechanika może zostać stworzona przez programistę. Spisanie takiej listy mechanik jest karkołomnym zadaniem.

Na pewno są funkcje sprawdzające czy dany przedmiot istnieje w odpowiednim miejscu czy ekwipunku, czy przedmiot został użyty, funkcje dodające przedmioty do ekwipunku lub usuwające go, funkcje zadające obrażenia, fukcje teleportujące gracza w odpowiednie miejsce na mapie, funkcje wywołujące efekt animacji itd. To programista tworzy skrypt odpowiedzialny za daną mechanikę.

Przykład teleport:

Jeżeli isnieje obiekt w danym miejscu, Jeżeli obiekt to teleport, Jeżeli istnieje obiekt(gracz) w tym miejscu to:
    teleportuj gracza w dane miejsce

Przykład dziura w ziemi:

Jeżeli isnieje obiekt w danym miejscu, Jeźeli obiekt to dziura, Jeżeli istnieje inny obiekt w tym miejscu to:
    Usuń inny obiekt, Stworz taki sam obiekt w docelowym miejscu

Z tego co wiem to tak to działa, więc liczba kombinacji jest ogrmona. Nie tyczy się to tylko eventów na mapie. Nawet dialog z NPC może nas teleprotować, czy zadać obrażenia, dodać na expa itd.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.