- This topic has 11 replies, 7 voices, and was last updated 1 year ago by
Rpg player.
-
Temat odnośnie Serpentine Tower.
Jakieś przemyślenia i sugestie?
Do uwolnienia elementala potrzebowaliśmy “zapalić” pochodznie (w sumie się łączy). Teraz pora na behemotha lub vampira. Na samym dole mamy green djina i dźwignię. Co robi dźwignia? Na ten moment nie wiadomo – raczej nie jest to dźwignia teleportacyjna a zwalniająca/odlokowująca coś gdyż gdy na niej staniemy zostajemy teleportowani o kratki obok.Podobną mamy na behemoth Q (może tam trzeba szukać czegoś, co pozwoli nam zwolnić behemotha? Ino jaka wersja była wprowadzenie Behe questa?)
Zagadką są też płytki przyciskowe. Teraz ich się nie da wcisnąć, kiedyś (patrząc po filmikach, było to możliwe) . Pewnie już nie jedna grupa próbowała na nich stanąć i użyć dźwigni.
A może przyciski są dla djina? Może djin stąpający po przyciskach “odlokowuje” coś wraz z połączniem z przełączoną dźwignią? Mamy przecież mechanikę stąpania na kratce przez potwora (ghoul na paradox tower quest) oraz co ciekawe, przed kratkami jest pasek z energy fieldów by djin nie zwiał. Jeśli miałoby tak być, może warto próbować w green/blue djin tower? Tylko co byśmy tam znaleźli …
Zapraszam do dyskusji 🙂
-
This topic was modified 2 years ago by
Poojael.
-
This topic was modified 2 years ago by
-
Co do Behe questa to według Tibia Wiki to update 7.2. A jeśli chodzi o Serpentine Tower to za każdym razem jak zastanawiam się nad tym miejscem to mi się odechciewa. Czytałem przynajmniej część teorii i po prostu wydaje mi się, że ludzie już tyle próbowali rzeczy tam zrobić, że jeśli by coś tam istniało to byłoby już okdryte. Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać. To tylko taka moja prywatna opinia. Wielu ludzi wierzy w ST i to bardzo! BTW @Poojael masz może discorda?
-
@Mogh Próbowali ale solo, myślę , że możliwe iż quest jest na etapie iż wymaga min 2-3 osoby.
Discorda posiadam lecz bardzo rzadko korzystam 😀
-
To zachęcam dołączyć do naszego Discorda. Na pewno będę tam szybciej reagował na wiadomości. Zresztą na discordzie jest pewnie wiecej użytkowników niż na forum…
-
Cześć, jestem nowy na forum ale swoje już w tibii przeszedłem.
Więc od początku :
Gdzieś kiedyś przeczytałem informacje jakoby knightmare miał powiedzieć że gracze nie odkryli jednego sekretnego pokoju ( w nawiązaniu do pytania o serpentine tower). Dodając do tego treść jednej z książek która mówi o ukrytym pomieszczeniu i przełączniku w posągu uważam że quest jest ale raczej kolejny krok lub brakującą wiedzą jest gdzie indziej. Gdzie? Nie mam pojęcia ale obstawiałbym ankrahmun lub darashie.
Jest też możliwe że quest zaczyna się zupełnie inaczej a to że wiemy tyle ile wiemy to przypadek. Czyli np trzeba znaleźć miejsce w którym się dowiemy o tym co wiemy obecnie ( mam nadzieję że zrozumiałe).
Jestem prawie pewny że “na ślepo” wymyślimy dokładnie tyle samo lub mniej ( przez milion nowych itemow) niż gracze którzy próbują siłowo to rozwiązać od lat
-
Jest też możliwe że quest zaczyna się zupełnie inaczej a to że wiemy tyle ile wiemy to przypadek. Czyli np trzeba znaleźć miejsce w którym się dowiemy o tym co wiemy obecnie ( mam nadzieję że zrozumiałe).
Tak. To jest zrozumiałe i mogłoby tłumaczyć dlaczego jeszcze nikt nie znalazł rozwiązania. Po prostu gracze nie szukali w odpowiednim miejscu. Robiąc transkrypcje wielu NPC zauważyłem pewną rzecz. Czasem NPC reaguje na słowa dotyczące questa nawet jeśli nie mamy tego questa zaczętego. Z reguły takie wypowiedzi NPC prowadzą do martwego punktu bo… nie nie zrobiliśmy czegoś wcześniej… Warto tutaj przytoczyć przykład Beregar i tych pokoi z wagonikami do których wejście zostało odkryte po latach. Aby tam wejść należało “zabłądzić” w głównym roomie z wagonikami. Podobnie może być z Serpentine Tower. Jesli quest faktycznie istnieje to w jakiejś niepozornej lokacji należy wykonać jakąś akcję. Jak dla mnie ma to sens.
-
Nie Moghu. Ten aczek to błąd. Ja tam już wszystkie miałem sprawdzone wózki. To bug po wprowadzeniu patcha. Quest dalej istnieje i mozna go rozwiazac
-
Taa. wiem. Być może źle się wyraziłem. Aczek teraz jest dostępny w wyniku błędu. Sądze jednak, że wcześniej można było zabłądzić. Wierz mi, że z Haishenem spędziliśmy dziesiątki godzin w tym roomie z wagonikami przed tym błędem. Podejrzewam, że mogła istnieć jakaś losowa szansa, że nas wywali w Kazordoon ale tego się zapewne już nie dowiemy. Też wierzę, że quest można ukończyć.
-
Szukanie na ślepo/na siłę to prosta droga do wariatkowa (sprawdzane tam było już wszystko, co tylko się da, łącznie z kotem z minimapy na arenie Ank).
Jeżeli quest istniał/istnieje, to rozwiązanie leży w mechanikach z czasów implementacji Ank. (Mechanik tych jest sporo patrząc na mechaniki chociażby Faraonów).
Jeżeli chodzi o dialogi z npc, może to być dosłownie każdy, ale zapewne w granicach Daramy. Podpowiedzią mogą być tu motywy z Dungeons and Dragons, z którego historia o czarodzieju z wieży została zaczerpnięta.
Edit: Dungeons and Dragons – Forgotten Realms
-
This reply was modified 1 year, 4 months ago by
Chesterrush.
-
This reply was modified 1 year, 4 months ago by
-
Witam
Jestem nowy na stronie ale poczytalem dosyc duzo tematow i nigdzie nie znalazlem tej informacj ktora zaraz podam.
Mianowicie.
BYlem w serpentine tower ostatnio i z ciekawosci wyczyscilem wszystkie podlogi z przedmiotow.
Ku mojemu zaskoczeniu po resetfloor ktory byl po paru godzinach przedmioty ktore pozbieralem nie wrocily jednak wszystkie.
Wrocil tylko garnek z woda. (ps woda jest tylko wypelnieniem. pusty garnek tez dziala zeby uruchomic tp)
wrocila marchewka za tp i stary zolty ser.
Calej reszty nie bylo.
Nasuwa sie hipoteza ze zeby pojsc dalej w ST trzeba uzyc przedmiotow ktore wracaja po resetfloor.
Garnek wiadomo do tp a co z marchewka i serem?
Dajcie znac co o tym sadzicie. Tylko prosze jak masz odpowiedziec ze quest nie aktywny. nic tam nie ma. szkoda czasu to lepiej nic nie pisz.
Dzieki
Pozdrawiam
-
Hej, spowodowane jest to mechaniką działania floor resetu, a dokładniej tym, że mapa tibi podzielona jest na sektory 32×32 sqm. Podczas floor resetu, priorytet mają te sektory, na których nie znajdują się gracze.
Składa się tak, że w środku serpentine tower, a dokładniej w tym miejscu, spotykają się sektory (czyli 4 sektory na raz).
Zatem, kiedy następuje floor reset, jeśli osoby są np w depo w ankrahmun, to górny lewy sektor nie zostanie zresetowany a pozostałe 3 już tak. To samo dzieje się na wszystkich poziomach wieży, generując czasami takie anomalie jak reset ściany fire elementala, bez resetu fire elementala.
tutaj miejsce spotkania sektorów.To samo w podziemiach itd.
A to widok z góry na całe 32×32 sektory. Jeśli gracz znajduje się podczas floor resetu, to ten sektor nie dostanie resetu.
Warto także dodać, że pochodnia u góry serpentine tower nie posiada flagi floor resetu – czyli podczas floor resetu nie zostaje zresetowana. Czyli jesli byla wylaczona to pozostanie wylaczona, a jesli byla wlaczona to pozostanie wlaczona.
Taka sama mechanike dzialania mozna zaobserwowac w pałacu.
-
Cześć,
Też uważam, że Seroentine tower można dokończyć. Wydaje mi się, że celem questa jest wykonanie jakiegoś rytuału lub sporządzenie mikstury. Może kolejność wykonywania jest bardzo ważna i rzucenie pota na ogień nie może być pierwszą wykonaną czynnością, a reset floora pozwala nam rozpocząć od nowa(to by oznaczało, że basiny nie są częścią questa). To by też tłumaczyło dlaczego przez tyle lat i prób nadal nie został rozwiązany metodą na półślepo, ale to wszystko to tylko moja hipoteza.
Ciekawi mnie też książka:
https://tibia.fandom.com/wiki/Mehrah_Asram_(Book)
Jeden z graczy twierdził, że odszyfrował część jej zawartości na podstawie tych samych wyrażeń użytych w innych miejscach w grze. Oto to tłumaczenie:
https://tibia.fandom.com/wiki/Talk:Mehrah_Asram_(Book)
Na pierwszy rzut oka wygląda na jakąś instrukcje i odnosi się do przedmiotów znajdujących się w serpentine tower, dlatego jest szansa, że są powiązane. Niestety jednak, ciężko nazwać to zaufanym źródłem, ani też nie ma jak potwierdzić poprawności tłumaczenia.
You must be logged in to reply to this topic.